Algemene informatie

Welkom!
Welkom bij Chiro Achel! In de Chiro komen we samen om te spelen en een leuke zondagnamiddag te hebben. Onze leiding zorgt voor speelse activiteiten: verstoppertje of tikkertje spelen, samen met de leiding op tocht gaan, een grote quiz spelen, met z’n allen voetballen in het bos, maar ook even uitrusten en babbelen in ons lokaal.

Iedereen is welkom bij de Chiro. Je moet niets speciaals doen of kunnen om erbij te komen. We vinden je leuk om wie je bent. Hoe vaker je naar de Chiro komt, hoe meer vriend(inn)en je maakt en hoe leuker het wordt!

We vinden het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. We hebben respect voor alle kinderen en jongeren en geven iedereen dezelfde kansen.

Als je nog verder vragen of opmerkingen hebt, geef dan een seintje aan de leiding en we komen samen tot een antwoord of oplossing.

Waarom naar de Chiro gaan?
In de jeugdbeweging spelen alle kinderen samen in groep. Ze maken zo nieuwe vrienden en veel plezier. Ze leren om solidair te zijn en elkaar te respecteren. In een Chirogroep is er veel variatie in de activiteiten, zo kunnen alle kinderen in de Chiro wel iets vinden wat ze graag doen. De Chiro is een plaats waar kinderen ervaringen kunnen opdoen, en waar ze fouten mogen maken. We geven kinderen de kans om veilig buiten te spelen.

Veel kinderen gaan voor de eerste keer van huis weg als ze op kamp gaan. Zo leren ze zelfstandig zijn. Eenmaal de jongeren wat ouder worden, organiseren ze zelf een activiteit en nemen ze verantwoordelijkheid op. Zo steken ze al eens samen een show in elkaar, of geven de oudere kinderen een activiteit aan de jongere kinderen. Zo leren ze ook in groep samenwerken. Al die vaardigheden kunnen ze heel hun leven gebruiken.

De leiding organiseert wekelijks activiteiten voor de kinderen. Daarnaast organiseren ze elke zomer een kamp. Het zijn vrijwilligers. Hun motivatie is de kinderen een toffe namiddag te bezorgen!

Iedereen is welkom bij de Chiro vanaf 6 jaar. Er is een afdeling voor elke leeftijd. Elke zondag ben je welkom aan het Chirolokaal. Je mag een paar keer proberen. Vind je het leuk? Schrijf je dan in!

Afdelingen
Elke leeftijd is anders. Daarom spelen we in de Chiro in groep met kinderen en jongeren van dezelfde leeftijd. Ook spelen de jongens en meisjes apart.

Jongens Meisjes Leeftijd
Sloebers Pagadders 1ste en 2de leerjaar
Speelclubs Speelclubs 3de  en 4de  leerjaar
Rakkers Kwiks 5de  en 6de  leerjaar
Toppers Tippers 1ste en 2de middelbaar
Kerels Tiptiens 3de en 4de middelbaar
Aspiranten Aspiranten 5de en 6de middelbaar

Hoe verloopt zo’n Chirozondag
Elke zondag staat de leiding paraat van 14u tot 17u voor de jongste drie groepen en tot 17u30 voor de oudste drie groepen.

Vanaf 13u45 zijn jullie welkom bij de lokalen en om 14u geven we het startsignaal.

We beginnen de namiddag met een openingsformatie. Daarna speelt elke groep met zijn eigen leeftijdsgenoten spelletjes. Om 16u maken we even tijd voor een vieruurtje om terug op krachten te komen. Een drankje krijg je van ons, een koekje neem je best zelf mee.

Na het vieruurtje gaan we nog even verder met de activiteit en om 17u/17u30 sluiten we af met een slotformatie.

Wat doe je aan naar de Chiro?
Op de Chiro dragen we allemaal een uniform. Dit bestaat voor de meisjes uit een Chiro rok, donkerblauwe sokken, rood T-shirt en Chirohemd. De jongens dragen een Chirobroek, grijze sokken, rood T-shirt en Chirohemd.

Schoenen waar je goed in kunt lopen en een jas die tegen een stootje kan zijn aangeraden. Kleed je zeker ook warm genoeg in de winter en voorzie jezelf op regenweer.

Het inschrijvingsgeld
Het inschrijvingsgeld voor een Chirojaar bedraagt €45. Met dit bedrag zorgen we ervoor dat je verzekerd bent, je elke zondag een drankje kunt drinken, we het nodige materiaal kunnen aankopen en we onze gebouwen kunnen onderhouden.

Bivak
In juli is het tijd voor ons kamp. Nadat de leiding de wei is gaan opbouwen, is het aan de jongens om als eerste 10 dagen plezier te gaan maken in de Ardennen. Daarna zijn de meisjes aan de beurt. De sloebers en pagadders vertrekken telkens 3 dagen later, zij gaan in totaal 7 dagen op kamp.

Op bivak slapen wij in tenten, wassen we in de beek, zorgen de kookouders voor lekker eten, spelen we de zotste spelletjes en warmen we ons op aan het kampvuur. Het is de mooiste afsluiter van het Chirojaar!

De prijs van ons bivak bedraagt 150 euro voor het eerste kind, 130 euro voor het tweede en 120 euro voor elk volgend kind.

Tegen dat het zo ver is, komt de leiding nog eens langs voor de inschrijving van het bivak.

Facebook
Instagram